Mes soorten

Mes soorten

Als je eenmaal op zoek gaat naar een kwaliteitsmes, dan ontvouwt zich een onuitputtelijke zee aan mes soorten: een koksmes, vleesmes, Japans vleesmes, broodmes, santokumes, et cetera. Kun je nu beter een koksmes of een nakiri mes kopen? En, is een steakmes nou echt fijner dan een vleesmes? Het duizelt je waarschijnlijk?

Waarvoor gebruik je nu welk mes? We zetten op deze pagina alle soorten van Paudin overzichtelijk voor je op een rij.

Koksmes

Er is maar 1 mes waar we mee kunnen beginnen: dat is het koksmes. Dit is ook voor professionele (sterren)koks het belangrijkste mes. Zijn multifunctionaliteit is daarvoor de verklaring: een koksmes kun je werkelijk overal voor gebruiken. Of je nu in de keuken staat of buiten achter de BBQ, of je nu groente, fruit, vis of vlees moet snijden, het koksmes komt altijd van pas.

Paudin biedt de volgende koksmessen:

Santokumes

Een Santokumes is een relatief licht mes en leent zich voor meerdere snijklusjes in de keuken, zoals het snijden van vlees, vis, gevogelte en groenten. Dit mes ligt werkelijk bij iedereen lekker in de hand en daarom kun je er in korte tijd heel veel mee snijden (maar wees gewaarschuwd: het vraagt wel eerst wat oefening).

In vergelijking met een koksmes is het lemmet over de gehele meslengte namelijk veel breder en loopt deze aan het uiteinde toe in een scherpe punt. Deze ‘heuvel’ in het lemmet maakt dat het snijden bijna als vanzelf gaat.

Paudin biedt de volgende Santokumessen:

Nakiri mes

In Japan is een Nakiri mes niet weg te denken uit de keuken. Vooral bij het hakken van groenten wordt dit bijltje veel gebruikt. Omdat dit mes aan 2 zijden is gesneden en een heel dun maar breed lemmet heeft, kan iedereen er goed mee werken. Met als resultaat zeer fijn gesneden groenten en fruit (veel fijner dan met een regulier mes), wat ideaal is bij het snipperen van een ui bijvoorbeeld.

Een Nakiri mes is anders dan een standaard koksmes. Het lemmet is extra breed over de gehele lengte en is dus ideaal voor het oppakken van fijngesneden groente op het lemmet of je kunt de fijngesneden groente zelfs vanaf de snijplank zo in de pan schuiven.

Paudin biedt de volgende Nakiri messen:

Chinees koksmes / Chinese bijl

Een Chinees koksmes/Chinese bijl geniet grote populariteit in China (vandaar ook de productnaam). De Chinezen gebruiken dit relatief zware mes vooral bij het snijden van harde groenten zoals wortel, pompoen en winterpeen. Tegelijkertijd is dit mes ook goed de gebruiken bij het snijden van kippenvleugels, je snijdt met dit mes namelijk gewoon door de gewrichten heen.

Al met al een veelzijdig mes, eentje die je vaker zult gebruiken dan je in eerste instantie denkt. En tot slot, vanwege z’n robuuste uitstraling doet dit mes het altijd goed op BBQ’s…

Paudin biedt de volgende Chinese koksmessen:

Groentemes / officemes / fruitmes

Hoewel het geen kantoorwerk betreft, gebruiken koks toch een zogenaamd officemes. Dit betreft een klein mes voor het fijnere snijwerk in de keuken. Daarom wordt dit mes ook wel groentemes of fruitmes genoemd. Het kleine lemmet is doorgaans 8 tot 12,5 cm groot, hetgeen dit mes dus geschikt maakt voor het fijnere snijwerk. Er zijn ook kleinere officemesvarianten, deze gebruiken koks zelfs als schilmesje.

Paudin biedt de volgende Officemessen:

Steakmes

Steakmessen zijn bestekmessen en speciaal ontworpen om er het vlees mee te snijden. Een goed steakmes scheurt het vlees niet, want door scheuren verliest het vlees z’n sappen en (veel van z’n) smaak. Een steakmes is dus gegarandeerd een smaakvolle investering!

Paudin biedt de volgende steakmessen:

Vleemes snijd door biefstuk

Vleesmes / Trancheermes

Een vleesmes heeft een lang en smal lemmet. Dankzij deze lange lengte kun je een lange snijbeweging maken, wat zelfs bij grote vlees- of vissoorten mooie, nette plakken oplevert. Zoals de naam al aangeeft: een vleesmes is geschikt voor alle vleessoorten. Maar dat is niet alles: een vleesmes kan ook prima dienst doen als sushi- of sashimimes.

Paudin biedt de volgende vleesmessen:

Broodmes

Met een broodmes kun je (weinig verrassend) op soepele wijze brood snijden. Ongeacht of het een taaie of juist krokante korst betreft, een goed broodmes doorklieft deze korsten gemakkelijk. Minder bekend is dat je met een broodmes ook prima zachtere deegwaren zoals bagels, cake en gebakjes snijden kunt. En, ons Paudin-broodmes is zelfs geschikt voor kaas, fruit en groenten!

Paudin biedt de volgende broodmessen:

Uitbeenmes / Fileermes

Een fileermes is een keukenmes met een flexibel lemmet, waardoor deze makkelijk te bewegen is, wat het ideaal maakt voor het ontbenen van diverse vleessoorten.

Een uitbeenmes lijkt sterk op een fileermes, maar is niet zo flexibel en heeft een andere vorm. Toch is een uitbeenmes in vergelijking met andere messen wel heel flexibel en daarom kun je er ook prima mee fileren. Ook kun je er goed wild en gevogelte mee villen, evenals het uitbenen, fileren, ontvlezen en trimmen van andere vleessoorten.

Kortom, een uitermate geschikt geschenk voor iedere (thuis)kok en barbecueliefhebber!

Paudin biedt de volgende uitbeenmessen:

Hammes / Zalmmes / Fileermes

Een hammes is ideaal voor het snijden van mooie, dunne plakjes ham, kalkoen en dergelijke. Echter, zoals het met veel messoorten het geval is, ook dit mes is multifunctioneel. Zo kun je met een hammes ook goed de huid van een kabeljauw verwijderen of er een zalm mee trancheren. Dankzij het dunne, smalle en flexibele lemmet is er niet per se een fileermes nodig, als je al een hammes in huis hebt.

Paudin biedt de volgende hammessen: