Mes soorten

Mes soorten

Als je eenmaal op zoek gaat naar een kwaliteitsmes, dan ontvouwt zich een onuitputtelijke zee aan mes soorten: een koksmes, vleesmes, Japans vleesmes, broodmes, santokumes, et cetera. Kun je nu beter een koksmes of een nakiri mes kopen? En, is een steakmes nou echt fijner dan een vleesmes? Het duizelt je waarschijnlijk?

Waarvoor gebruik je nu welk mes? We zetten op deze pagina alle soorten overzichtelijk voor je op een rij.

Koksmes

Een koksmes is het belangrijkste mes in het arsenaal van een echte sterrenchef. Het is nagenoeg het enige mes dat je overal voor kunt gebruiken: van de keuken tot buiten bij de barbecue en of het nu vlees, vis, groente of fruit is, werkelijk alles kun je ermee snijden.

Paudin biedt de volgende koksmessen:

Santokumes

De naam Santoku betekent drie deugden. Een Santokumes leent zich dan ook voor verschillende snijklusjes in de keuken, zoals het snijden van vlees, vis, gevogelte en groenten. Een Santokumes ligt perfect in de hand en is vooral zeer geschikt voor snel snijden (maar wees gewaarschuwd: het vraagt wel een klein beetje oefening).

Een Santokumes is anders dan een standaard koksmes. Het lemmet is extra breed over de gehele lengte en loopt aan het einde toe in een punt, waardoor het zo gemakkelijk afrolt. Een Santokumes is bovendien vaak lichter van gewicht en scherper dan een koksmes.

Paudin biedt de volgende Santokumessen:

Nakiri mes

Een Nakiri mes is een klein groentebijltje dat in Japanse huiskeukens populair is. Omdat het normaal geslepen is (tweezijdig) kan iedereen hier goed mee snijden. Het belangrijkste kenmerk is de dikte van het lemmet, deze is namelijk heel dun. Zo kun je heel precies en fijn snijden. Dit mes is werkelijk perfect voor het flinterdun snijden van groenten en fruit! Zo snipper je bijvoorbeeld een ui veel fijner dan met een normaal mes, maar ook voor fijn snijwerk draait een Nakiri mes zijn hand niet om.

Een Nakiri mes is anders dan een standaard koksmes. Het lemmet is extra breed over de gehele lengte en is dus ideaal voor het oppakken van fijngesneden groente op het lemmet of je kunt de fijngesneden groente zelfs vanaf de snijplank zo in de pan schuiven.

Paudin biedt de volgende Nakiri messen:

Chinees koksmes / Chinese bijl

Een Chinese bijl is, ondanks dat het lijkt op een slagershakmes, absoluut niet bedoeld om met geweld door botten of bevroren voedsel te hakken – dit zal onmiskenbare beschadigingen opleveren. Sterker nog: het is eigenlijk ook niet bedoeld om echt mee te hakken. En evenzeer is dit mes niet geschikt voor fijn, gedetailleerd snijwerk. Maar toch is dit mes een van de meest gebruikte messen in de Chinese keuken! Het is namelijk een ideaal mes voor het snijwerk van harde groenten, zoals een winterpeen en pompoen, en ook voor het los snijden van kippenvleugens door de gewrichten heen. Het gewicht draagt bij aan het vergemakkelijken van al het zwaardere snijwerk.

Al met al een veelzijdig mes, eentje die je vaker zult gebruiken dan je in eerste instantie denkt. En, uiteraard is dit mes ook een onmisbaar item voor de stoere bbq’ers onder ons!

Paudin biedt de volgende Chinese koksmessen:

Groentemes / officemes / fruitmes

Naast een goed koksmes heeft iedereen eigenlijk ook een wat kleiner mes nodig voor het meer fijnere werk in de keuken. Zo’n mes noemen professionals ook wel een officemes of een universeel mes, maar in de volksmond staat een dergelijk mes beter bekend als groentemes of fruitmes. Deze messen hebben een lemmet van gemiddeld 8 tot 12,5 cm en zijn geschikt voor alle snijklussen waarbij precisie nodig is. De kleinere varianten worden ook gebruikt als schilmes, daar waar de grotere officemessen heerlijk zijn voor alle hand- en spandiensten in de keuken.

Paudin biedt de volgende Officemessen:

Steakmes

Steakmessen zijn een prachtige en praktische uitbreiding van je bestek op de dinertafel. Ze zijn ontworpen om zo soepel mogelijk door een varkenshaas, biefstuk of ander stukje vlees te snijden. Een goed steakmes scheurt het vlees niet, want door scheuren verliest vlees z’n sappen en (veel van z’n) smaak.

Paudin biedt de volgende steakmessen:

Vleesmes / Trancheermes

Een vleesmes is te herkennen aan zijn lange en smalle lemmet. Door deze lange lengte kun je met een vleesmes een lange, rechte snijbeweging maken, wat mooie nette plakken oplevert. Daarmee is deze ook geschikt voor alle vleessoorten, inclusief borststuk, varkenshaas, rollade, kalkoen, ham, gebraden en bereid vlees, maar zelfs ook voor gerookte zalm en tonijn. Sterker nog: een vleesmes is zelfs ideaal als sushi- of sashimimes.

Paudin biedt de volgende vleesmessen:

Broodmes

Met een broodmes kun je (weinig verrassend) gemakkelijk alle broodsoorten snijden. Minder bekend is dat je met een broodmes ook prima zachtere deegwaren zoals bagels, cake en gebakjes snijden kunt. En, ons Paudin broodmes is zelfs geschikt voor kaas, fruit en groenten! Met dit mes wordt elke zondagochtend een feestje.

Paudin biedt de volgende broodmessen:

Uitbeenmes / Fileermes

Een fileermes is een keukenmes met een flexibel lemmet, waardoor deze gemakkelijk te bewegen is, wat het ideaal maakt voor het ontbenen van diverse vleessoorten.

Een uitbeenmes heeft veel weg van een fileermes. Het verschil tussen de twee keukenmessen is dat een uitbeenmes iets minder flexibel is dan een fileermes en de vorm van het lemmet ook een klein beetje anders is. Maar vanwege de goede flexibiliteit behoort fileren met een uitbeenmes zeker ook tot de mogelijkheden.

Een uitbeenmes is dus zeer geschikt om de huid, pezen of vetdelen van vlees te verwijderen en denk gerust ook aan het villen van wild en gevogelte. Dit mes maakt het uitbenen, fileren, villen, trimmen en ontvliezen van al je favoriete vlees niet alleen eenvoudiger, maar ook efficiënter en bevredigender.
Kortom, een uitermate geschikt geschenk voor iedere (thuis)kok en barbecueliefhebber!

Paudin biedt de volgende uitbeenmessen:

Hammes / Zalmmes / Fileermes

Een hammes is ideaal voor het snijden van mooie, dunne plakjes ham, kalkoen en dergelijke. Ook dit mes is onmisbaar voor de ware bbq’er.

Echter, dan zijn we er nog niet, want wat te bedenken van het trancheren van een mooie zalm of het verwijderen van de huid bij een kabeljauw? Dankzij het dunne, smalle en flexibele lemmet is er niet per se een fileermes nodig, als je al een hammes in huis hebt.

Enfin, dit mes is veelzijdiger dan je denkt!

Paudin biedt de volgende hammessen: