Staalsoorten

Geen mes, zonder staal

Een mes is gemaakt van staal. Staal voor messen is er in allerlei soorten en maten. Ze zijn bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. Het bekendste voorbeeld in messenland is het Damascus staal mes, dit staal geeft deze messen de hoogste slijtbestendigheid, de hoogste hardheid en de beste roestvastheid.

Als messenaanbieder vertellen wij u graag een compleet verhaal, daarom vind je op deze pagina de belangrijkste achtergrondinformatie over de belangrijkste grondstof voor messen.

Hardheid en taaiheid bij messen

Verder wilt u niet dat uw mes breekt tijdens het snijden, dus bij onze Paudin-messenproductie analyseren wij vooraf de hardheid en de taaiheid van de te gebruiken staalsoort. Onze staalleveranciers zoeken altijd zorgvuldig naar de juiste balans tussen hardheid en taaiheid. Om deze taaiheid te creëren voegen zij grondstoffen toe aan het staal, zoals molybdeen, siliconen, vanadium en chroom. Daarnaast speelt de wijze van smeden, temperen en harden een cruciale rol in de hardheid van de messen.

Zo speelt de grondstoffenkeuze en de manier van produceren een grote rol. Kleine wijzigingen daarin hebben vergaande gevolgen. Paudin is er dan ook trots op dat het ons lukt om extreem sterke messen te serveren die uitblinken in randbehoud en scherpte.

Roestvaste messen

Staal kent vele variaties. Voor een auto is een andere staalsoort nodig dan voor een keukenmes. Voor messen is roestvastheid bijvoorbeeld een bepalende eigenschap. Tegelijkertijd waarschuwen wij je dat alle staalsoorten (en messen) gaan roesten bij een onjuiste behandeling, dus al zijn sommige messen vaatwasser bestendig, het beste kunt u ze toch met de hand wassen, omdat een vochtige plaats nooit goed is voor staal en dus ook niet voor jouw messen.

HRC

In de staalwereld classificeren we de hardheid in graden Hardness Rockwell C-schaal (HRC).  Per 2 graden blijven de messen 2 keer zo lang scherp. Concreet betekent dit dat een mes gemaakt van 52 HRC staal 1 week scherp blijft en een mes van 62 HRC staal 12 maanden.

Toch moet je vooral niet alleen op deze hardheid letten bij de aanschaf van een mes, hoewel verkopers deze HRC-aanduiding er wel altijd bij vermelden, maar onderzoek ook de taaiheid. Een harde staalsoort zonder de juiste productiewijze en toevoegingen zal snel afbrokkelen.

Paudin maakt gebruik van 3 verschillende staalsoorten:

4116 staal

Duits carbonstaal, ook wel 4116 staal genoemd, bevat naast een hoog koolstofpercentage ook nog eens chroom, siliconen, mangaan, molybdeen en vanadium. Deze samenstelling geeft een uitmuntende treksterkte, hoge hardheid en een uitstekende slijtbestendigheid. Daarnaast zijn onze messen van 4116 staal roestvast, dankzij het hoge chroomgehalte (meer dan 15%) in combinatie met de aanwezigheid van siliconen.

Messen gemaakt van deze staalsoort zijn:

 • robuust
 • duurzaam
 • 56-58 HRC hard

7Cr17Mov

Het 7Cr17Mov staal is nagenoeg gelijk aan het 4116 staal, maar kent een iets hoger gehalte aan chroom, molybdeen en vanadium. Dit resulteert in messen met nét wat betere eigenschappen.

Messen gemaakt van deze staalsoort zijn:

 • 58-60 HRC hard
 • slijtbestendig
 • taai
 • robuust
 • roestvast

VG-10 Damascus staal

Damascus staal is onbetwist de beste staalsoort voor een kwaliteitsmes. De Damascus messen van Paudin bestaan daarnaast nog eens uit 67 lagen (1 harde kern en 33 lagen aan weerszijden).

Messen gemaakt van deze staalsoort hebben:

 • de hoogste slijtbestendigheid
 • de hoogste hardheid (tot wel 60-62 HRC)
 • de beste roestvastheid

Dus zoek je een messcherpe, trouwe metgezel voor in de keuken, dan zijn de Paudin Damascus messen de beste keuze.